Глобата е заради неизпълнение на решение, по което има допуснато и потвърдено от ВАС предварително изпълнение.
Молител по преписката е "Сдружение за електронни комуникации", което обединява повечето алтернативни телекоми, съобщават от IDG.BG.

В решението си от 2005 г. комисията е постановила за БТК да изготви и предложи на Интернет-доставчиците договори за битстрийм достъп в първите три нива на осъществяването му при недискриминационни условия. Проведеното проучване е установило, че за да бъде изпълнено решението на КЗК, не се изисква допълнително техническо усъвършенстване на съоръженията от страна на БТК, нито извършването на допълнителни разходи.

Въпреки това, до този момент достъпът не е осигурен, а действията на БТК са приключили с предложение към операторите, което не отговаря на изискванията на КЗК. БТК е предоставила възможност на конкурентите си само да препродават ADSL достъп до Интернет, а по този начин те не биха могли самостоятелно да предложат Интернет на своите клиенти, поясняват от КЗК.

На практика, като препродават ADSL пакети, алтернативните оператори ще извършват същата услуга, която потребителите биха могли да получат директно от БТК. Предвидената отстъпка не позволява формирането на нови, различни от досегашните ценови нива.

Комисията счита, че БТК възпрепятства възможността на останалите оператори да навлязат на пазара. Действията на телекома не само запазват, но и засилват господстващото му положение.