Съвременните смартфони ви позволяват на практика да правите всичко, но все пак трябва да ги вадите от джоба си, за да ги използвате. Понастоящем изследователите от Nokia са решили да премахнат този проблем с помощта на новия магнитен пръстен, наречен Nenya. Джаджата в стил „Властелинът на пръстените" ви позволява да контролирате телефона си, съобщава gsmreview.bg.

Пръстенът прилича на стандартно бижу, но всъщност е силен магнит. Раздвижването му предизвиква промени в заобикалящото го магнитно поле. Те се улавят от гривна, носена от потребителя, която се свързва с телефона посредством Bluetooth. Завъртането на пръстена позволява избор между редица опции, които могат да бъдат запомняни, прослушвани като аудио звук през слушалки или показвани на екран. Пръстенът трябва да се натисне към върха на пръста, за да се създаде възможност за избор. Сред опциите са задържане на обаждане или актуализиране на данните за местоположението, поместени в социална мрежа.

Потребителите могат да въртят пръстена както с ръката, на която е поставен (което е по-трудният вариант), така и с другата си ръка. Изследователите са направили експерименти и са установили, че с помощта на пръстена потребителите могат да избират между максимум 8 варианта за контрол на телефона. Те ще представят своите изводи на конференция във Ванкувър, Канада, през следващия месец.

Има обаче няколко проблема, свързани с използването на технологията, посочват от gsmreview.bg. Засега гривната е доста голяма и непривлекателна, но електрониката, разположена в нея, може да се постави в часовник или друга гривна. Системата повлиява на функционирането на пръстена, когато потребителите се движат, а това може да зададе нежелани команди. Има и проблем при разхождането наоколо с този голям магнит на пръста, защото той може да привлече разположени наблизо метални обекти или да повреди кредитни карти или твърди дискове.