червейАмерикански и австрийски учени откриха морски червей с медни зъби. За първи път на науката стана известен организъм, в който биоминерализацията протича на основата на медта.

Според специалистите, това открива нови перспективи при създаването на здрави, леки и износоустойчиви материали, но има и въпроси, които засега нямат отговор.

Според доклада, публикуван в последния брой на списание Science, обект на изследването са били глицерите, род морски прешленести червеи от класа полихет. Още през 1980 година двама британски учени откриха достатъчно високо съдържание на мед и цинк в челюстите на полихета, но не се намериха желаещи да финансират по-нататъшните изследвания. Сегашните проучвания се водят от научен екип, воден от Хърбърт Уейт от Калифорнийския университет и стипендианта на австрийския научен фонд Хелга Лихтенегер, съобщи електронното издание NTVru.

Глицерите външно напомят гъсеницата на огромна пеперуда (30 - 40 см.) и дори се използват за риболовна стръв. Тези хищници напръскват жертвата си с отрова, изплювайки я от устата си.

У хората и мнозинството от животните биоминерализацията протича на основата на калция или силиция. При това, в емайла на човешките зъби например, съотношението на минерала към протеините е 10 към 1. При червеите тази пропорция е обратната.