Обикновено всяка година през август ставаме свидетели на метеоритен дъжд и астролозите имат възможността да го наблюдават точно преди да изгрее слънцето. Тази година, ще можем да наблюдаваме метеоритния дъжд от 11 до 13 август, съобщиха от НАСА.

Астрономите твърдят, че тази година супер луната може и да попречи на наблюденията, тъй като е 14% по-голяма и 30% по-ярка от обичайното.

„Най-доброто нещо, което можете да направите, за да може да видите повече падащи звезди, е да се отдалечете колкото се може повече от градската атмосфера и замърсяването и да си намерите място, с ясeн изглед към нощното небе", съветват от НАСА.

Метеорите се врязват в атмосферата ни с впечатляваща скорост от 212 хил. километра в час, а в самия пик ще можем да видим над 100 подобни обекта на час.

Персеидите са метеорен поток, който е наричан в Европа „Сълзите на Св. Лаврентий", тъй като появата им съвпада с празника на едноименния светец. Кометата Суифт Титъл е родителското тяло на тези метеори, която предизвиква това интересно явление, когато преминава през перихелий.

Любопитното е, че тя се приближава до Земята ни веднъж на всеки 135 години, но за сметка на това планетата ни минава покрай нейната „опашка" на всеки 12 месеца. Изключително красивото изгаряне на Персеидите може да се наблюдава от абсолютно всяка точка на планетата, като това зрелище е още по-наситено в Северното полукълбо.