fbТърсачката Bing ще бъде още по-дълбоко интегрирана в услугите на Facebook в близките дни. Wired съобщава, че това е нов ход в борбата с Google, за която се знае, че готви своя социална мрежа.

Bing и в момента дава възможност на потребителите да издирват информация в Интернет без да напускат социалната мрежа, но от сряда резултатите на търсачката ще бъдат „социализирани".

Например, ако търсите „Xperia X10", заедно с основните резултати ще получите и модул със споделени от приятелите ви линкове за този телефон. Ако потърсите информация за някой филм, ще разберете и кои от познатите ви са го харесали. При търсене на хора, Bing ще използва личните ви данни, за да открие този Иван Петров, който най-вероятно търсите.

Новото равнище на интеграция показва, че Microsoft вече има достъп до информация, до която другите търсачки не стигат (от Google на няколко пъти се оплакваха от „затвореността" за индексиране на Facebook). Въпреки това, няма да се използват данни, които потребителят е решил да „скрие".

Новите функции ще станат достъпни за потребителите, които посетят Bing след логване във Facebook или след вкарване на данните си от социалната мрежа. Желаещите ще могат да блокират „персонализацията" и през първите пет търсения ще се показва информация какво трябва да се направи за тази цел.

По отношение на личните разговори и групи, от Facebook коментираха, че на този етап няма да се събира допълнителна информация, но няма причина това да не започне да се прави, при положение, че потребителите не са го забранили изрично. Новите "Групи" в социалната мрежа, макар и създадени с цел бърз и  конфиденциален обмен на информация, също притежават API, чрез което могат да се свържат към Bing.

По думите на основателя на Facebook Марк Цукерберг, споразумението е едно от най-важните, които компанията е правила. По думите му, в следващите пет години в почти всеки сектор ще се появят дълбоко социални приложения (вероятно Цукерберг визира Google).

„Ние започнахме да обмисляме как ги изглеждала една „социална" търсачка и започнахме да се оглеждаме за партньори", заяви още шефът на Facebook, който подчерта, че обича да работи с подценявани компании, които обаче разбират добре силата на социалните мрежи.

„Microsoft се опитват бързо да спечелят пазарен дял, правейки неща, които никой до този момент не е правил", каза Цукенберг, добавяйки, че Facebook не са имали намерение да правят подобно нещо сами. Това изказване за пръв път дава да се разбере, че от социалната мрежа не работят самостоятелно върху "убиец" на Google.

Водещата Интернет търсачка се „обгради" с голямо количество програмни продукти и уеб-базирани приложения през последните няколко години. Говори се, че социалната мрежа Google Me е в напреднал етап от подготовката си и тя обединява всички услуги на компанията в един своеобразен „социален слой".