Според цитирани от gsmreview.bg изчисления на анализатора от Citigroup Уолтър Притчард от Microsoft печелят значително повече средства от продажбите на Android телефони, отколкото на тези, оборудвани със собствената им платформа Windows Phone.

Благодарение на споразуменията между HTC и Microsoft за лицензиране на патенти, компанията от Редмънд е спечелила пари от всеки Android телефон, който от HTC са продали. Притчард е изчислил, че тази печалба се равнява на около 5 долара за телефон.

Дори ако HTC продадат само 30 милиона Android смартфона годишно, то Microsoft може да спечели 150 милиона долара. Закупени са 9.7 милиона HTC телефона през първото тримесечие на 2011 година.

Според изчисления таксата, която Microsoft получава във връзка с лицензите си за Windows Phone, се равнява на 15 долара на бройка. Това означава, че от Microsoft са спечелили около 30 милиона долара от Windows Phone - това е по-малко, отколкото прогнозираната цифра от 150 милиона долара печалба от продажби на HTC Android телефони през тази година.

В резултат продажбите на Android устройства може да подпомогнат усилията на Microsoft, свързани с Windows Phone. Компанията от Редмънд може да се облагодетелства от успеха и на двете платформи, коментират от gsmreview.bg