Microsoft плати на блогър на Wikipedia, за да промени технически-ориентирани статии в енциклопедичния сайт, съобщават от IDG.BG.

Wikipedia е известна като онлайн-енциклопедията, към която всеки може да допринесе със знанията си и която се изгражда от цялата Интернет-общност на доброволни начала.

Неин основател е Джими Уейлс и той поддържа екип от редактори-доброволци, автори и модератори, които се стараят да филтрират съдържанието и да не допускат набези на ПР-фирми, участници в различни кампании или който и да било друг, чиято информация може да доведе до конфликт на интереси. Затова плащането за копие от Wikipedia е напълно не приемливо.

„Бяхме разочаровани, когато разбрахме, че Microsoft е предприела този подход", е са думите на Уейлс след случката. Според самата компания, тя се била обърнала към един от авторите и му предложила да му заплати за времето, което ще му отнеме, за да коригира няколко касаещи я публикации в Wiki-то.

Фирмата била убедена, че вътре имало неточности относно определен стандарт за документи с отворен код и конкурентен формат, лансиран от Microsoft. Според говорители на редмънтската фирма, въпросните статии са писани от автори от IBM, която е яростен защитник на отворения код, и респективно са повлияни от това.

Вместо това, Microsoft искала да потърси независим експерт, който да прецени дали са необходими промени в статиите на Wikipedia.