Активната в 56 американски града услуга StreetSide на Microsoft ще се появи скоро и в Европа, съобщи pcceni.bg. Тя е алтернатива на популярната Google StreetView.

Aмериканският софтуерен гигант е пуснал първите си коли с камери в Лондон, които снимат британската столица. Скоро след това автомобилите ще обиколят и други водещи градове на нашия континент. За разлика от StreetView обаче, мащабът в StreetSide ще е по-малък.

Нямаме намерение да достигнем до всяка една улица в градовете", казва Дейв Коплин, шеф в отдела за търсения на Microsoft. „Смятаме, че най-важни са градските центрове, където хората искат да намират различни услуги", добавя той пред BBC.

Интересно е, че потребителите няма да имат възможността да „изтриват" своите къщи от StreetSide, каквато екстра е налична в StreetView. Това ще е възможно единствено ако има закон за това, какъвто съществува в Германия. Така ако някой французин например пожелае домът му да не се вижда в Microsoft StreetSide, ще трябва да изчака парламентът да гласува съответния закон, посочват от pcceni.bg.

Освен това, в услугата на софтуерния гигант ще има и контекстуални реклами. Те ще са активни за мобилните платформи, в които се използва StreetSide - най-вече Windows Phone 7. Рекламите ще „следят" къде се намирате, като ще ви показват банери, които имат най-голям шанс да са ви полезни.