В наскоро публикуван видеоклип Microsoft разкри ново устройство: “Holoportation”, което е за комуникация чрез 3D технология.

Шефовете на Microsoft описват джаджата като „нов тип 3D технология за улавяне, която позволява високо качество на холограмни модели на хора да бъдат реконструирани, компресирани и предавани навсякъде по света в реално време”.

Когато се комбинира с очила с добавена виртуална реалност като HoloLens, тази технология позволява на потребителите да виждат и взаимодействат с отдалечени участници в 3D, както ако те действително присъстват в тяхното физическо пространство. Общуването и взаимодействието с далечни потребители става толкова естествено, все едно комуникирате лице в лице“, се казва на страницата за изследвания.

В демото на Holoportation се вижда как двамата участника са в едно и също физическо пространство, въпреки че те не са. 3D моделите, заснети от HoloLens, се прожектират в реалния свят.

Проектът Holoportation идва от екипа на Microsoft Research Interactive 3D Technologies (I3D), който работи по проекти, които съчетават „изследвания на 3Д графика, компютърно зрение, машинно обучение, разширена реалност и естествени потребителски интерфейси”, според страницата на групата.

Microsoft ще осигури информация, обучение и демонстрация по време на конференцията в Сан Франциско от 30 март до 1 април.

Holoportation е все още изследователски проект до момента. Microsoft току-що почна да изпраща HoloLens комплектите за разработчици, които са предварително поръчани. Не е определена дата за това кога устройството ще бъде пуснато на пазара за обикновения потребител.