Броят на българите, които ползват Фейсбук у нас непрекъснато се увеличава и вече е стигнал 2 183 220 активни потребители.
Това показват данни от проучване на българо-датската компания "Комфо", специализирана в разработката на приложения за най-голямата социална мрежа, съобщава БНР.

Под активен потребител имаме предвид човек, който е влизал в профила си поне веднъж за последните 30 дни, коментира за БТА мениджърът на компанията Ивайло Христов.

Около половината български потребители влизат във Фейсбук всеки ден или през ден, което е в унисон със световните нива, като жените са по-активни (52%) от мъжете.
Най-често в профила си надничат младежите между 25 и 34 години (31%), следвани от тези между 18-24 години (26%). По 7% са активно влизащите в социалната мрежа във възрастовите граници 13-15 години и 45-54 години.

Като всяка друга зависимост и зависимостта към Фейсбук е на границата, която се преминава - когато виртуалнит контакти напълно изместят реалните и станат предпочитани пред общуването лице в лице, смята доц. Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Многобройните приложения, които Фейсбук предлага създават чувство за общност и сплотеност, които помагат на хората да се почувстват желани участници в едно общество, въпреки че е виртуално.

Неудовлетворението в личен план нерядко кара човек да търси компенсация чрез виртуални контакти, основани на илюзорни представи.
"Не Фейсбук е причината за разпадане на една връзка, а потребността, която кара хората да прибягват до ползването на тази форма на виртуална комуникация", коментира Бакрачева.
Според нея, социалната платформа предлага количество за сметка на качество и задълбоченост на контакта.