Американската космическа агенция NASA избра 12 бъдещи астронавти сред повече от 18 300 кандидати, съобщава сайтът на организацията.

Това е най-големият астронавтски клас, селектиран от 2000 г. досега. Пет от избраните са жени.

Представянето на бъдещите участници в космически мисии, което се състоя в космическия център "Джонсън" в Хюстън, беше уважено от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. По време на престоя си той посети контролния център, откъдето се управляват мисиите на Международната космическа станция и историческата зала, от която са ръководени ранните полети на NASA, включително първото кацане на Луната на "Аполо 11".

"Това са 12 мъже и жени, чиито изключителни лични качества и смелост ще изведат нацията ни към нови висоти в откривателството и, сигурен съм, ще вдъхновяват децата и внуците ни, както са го правили вашите предшественици в тази легендарна Американска програма." - каза вицепрезидентът Пенс пред екипа на NASA, като предаде и поздрави от президента Тръмп.

Кандидат-астронавтите ще започнат двугодишно обучение в центъра "Джонсън". След това те ще бъдат разпределени за различни мисии, включващи участие в екипи на Международната космическа станция, полети в дълбокия космос, както и комерсиални мисии.

"Гледаме напред чрез енергията и таланта на тези астронавти, даващи искрата на нашето вълнуващо откривателско бъдеще", заяви директорът на NASA Робърт Лайтфут.

Сред кандидатите, които се явиха на подбора, имаше представители на всички 50 щата, както и от Пуерто Рико, Гуам и Американска Самоа.