windows 7Windows 7 изпревари в САЩ по дял на използване 10-годишната Windows XP, съобщи kaldata.com, като се позова на изследователската компания StatCounter. През първите десет дни на април средно дневният дял на Windows 7 е 32,2%, а на XP - 30,7%. Windows Vista има 19,5%, а за Mac OS остават 14,8%.

Microsoft от известно време насам се хвали настойчиво, че Windows 7 е най-бързо продаваната й операционна система. Дебютът на Windows 7 бе през октомври 2009 г. и, действително, продажбите и използването на Windows 7 са успех особено в сравнение с предшественика й Vista. През януари Microsoft обяви, че са продадени повече от триста милиона лиценза за Windows 7.
През август 2009 г. - два дни преди старта на Windows 7, делът на Vista в САЩ е бил 35,6%, а на делът XP за първи път е спаднал под 50%, според StatCounter.

Данните на Net Applications (конкурент на StatCounter), за използването на операционните системи в световен мащаб не са толкова впечатляващи за Windows 7. Делът на Windows 7, според Net Applications, е 24,2%, а на Windows XP e 54,4%.

И двете фирми - Net Applications и StatCounter, изчисляват използването на операционните системи на базата на потребителите, посетили сайтовете на клиентите им.