necNEC, една от водещите технологични компании в света, представи първите ултра тънки и еластични батерии с органична природа, съобщи kaldata.com.

Те включват радикалови материали и са резултат от на проекта - ORB (Organic Radical Battery), по който NEC работи от 2005г.

Първият прототип на органичните радикалови батерии вече е готов за употреба. От NEC споделят, че в продукта им са внесени известни промени и няма да се появи във вида, в който първоначално бе планиран. Батериите от първо поколение ще са малко по-дебели от очакваното - около 0,7 мм и ще са с размер като на монета.

Според специалистите новата технология е възможна благодарение на използването на уникални катоди, които имат висока провеждаща способност. Цялата органична смес е превърната в гел, който в последствие е смесен с подходящите за това карбонови съединения.

Органичните радикалови батерии ще влязат в употреба предимно в мобилните устройства. Освен това технологията на NEC ще се използва и при създаването на нов вид дисплеи, които ще бъдат по-тънки от всички създавани до момента.