Финландският мобилен гигант Nokia оповести, че ще формира „мащабно стратегическо партньорство" с Microsoft, информира БиБиСи.

От компанията уточниха, че сделката предвижда новите смартфони на Nokia да използват операционната система Windows Phone, търсачката Bing да бъде интегрирана в телефоните на финландската компания, а Nokia Maps да бъдат интегрирани в онлайн картите на Microsoft. Предвиждат се и значителни съкращения във финландската компания.

Възприемането на Windows Phone като основна операционна система означава, че настоящите софтуерни платформи на Nokia постепенно ще напуснат сцената. Symbian, която задвижва повечето „умни" устройства на компанията ще бъде предоставяна на трети производители, въпреки очакванията за още 150 млн. продадени смартфони с марката Nokia и утвърдената операционна система.

От друга страна, авангардната Linux-базирана ОС MeeGo ще бъде интегрирана само в едно устройство, след което разработчиците ще продължат да се занимават с разработка на нови платформи, интерфейси и устройства. Едно от причините за това е бавното развитие на "екосистемата" около отрочето на Intel и Nokia, което ще стане open-source.

По-рано през седмицата топ мениджъра на Nokia Стивън Елоп съобщи в бележка към подчинените си, че компанията е в криза. Смята се, че ходът на Nokia е резултат от огромния натиск, който Apple с iOS и Google с Andriod оказват на финландците на мобилния фронт. Те загубиха 10% от пазарния си дял само за година и в момента имат под 30%.

Symbian дълги години беше без конкуренция, но даже в най-новата си версия, Symbian^3, той изостава значително като функционалност от новото поколение мобилни операционни системи и най-вече при устройствата с чувствителни на допир екрани. Особено притеснителна е агресивната стратегия на Google, в резултат на която непрекъснато излизат нови и нови „дроиди" от всякакви производители.

Според анализатори,опитите на Nokia да се конкурира чрез собствена платформа, са претърпяла пълен провал. „Microsoft са големият победител в ситуацията, но няма как с вълшебна пръчица положението да се промени, предвид силата на iOS и Android", коментират още те.