nokiaЕкипът на Аpple подписа споразумение, с което ще откупят от Nokia правата върху спорен патент. С това съдебните спорове между двете компании са към своя край, съобщи gsmreview.bg.
Засега няма данни колко екипът на Apple ще заплати, за да използва технологията на финландския производител.

„Много сме доволни, че Apple се присъедини към нарастващия брой на компаниите, получили лицензи от Nokia. Споразумението демонстрира лидерството на Nokia в индустрията по отношение на патентно портфолио и същевременно ни дава възможност да фокусираме вниманието си върху бъдещите възможности за предоставяне на лицензи, свързани с пазара на мобилни комуникации", сподели Стивън Елъп, изпълнителен директор на Nokia.

Нарушаване на права върху патенти бе причината екипът на финландската компания да съди Apple за технология, използвана за iPhone през 2009 година. От своя страна от ябълковата компания също заведоха дело срещу Nokia за нарушаване на такива права.

Не се очакваше този спор да стигне до съдебната зала до 2012 година. От двете компании обаче решиха да прекратят пререканията помежду си с помощта на настоящото споразумение.

Това развитие на нещата вероятно ще спомогне за подобряване на финансовото състояние на финландския производител, коментира gsmreview.bg. Необходимостта от направения от него ход се засилва и от лошите прогнози за втората половина на тази година.