Мениджърите в NASA насочиха евентуалният полет на совалката Discovery за 17 декември, което е две седмици след последната официално обявена дата.

Екипът който работи по совалката е решил, че са необходими още тестове и анализи на ситуацията с повредените външни резервоари.

В сряда е имало оперативка за всички, които са замесени в космическа мисия STS-133, за да преразгледат поправките на пукнатитини, които се появиха на две скоби, часове преди старта на Discovery на първи ноември.

На втори декември ще има нова среща на екипа и ако всичко мине добре, излитането ще остане за 17 декември.

Единодушно е било взето решението, че са нужни още ремонтни дейности, преди совалката да бъде определена, като "безопасна" и работата ще продължи и следващата седмица.

Discovery ще достави на Международната космическа станция последния американски модул, който ще осигури допълнително складово и лабораторно пространство на намиращата се в орбита станция.

Совалката ще достави на МКС също допълнителен товар и един по-особен обитател - първия "човекоподобен" робот в космоса, наречен Робонавт 2 (Robonaut 2 или R2 за любителите на сагата „Междузвездни войни").

Това ще бъде 39-ата и последна мисия на "Дискавъри". Планира се тя да продължи 11 дни.  Първият полет на совалката е през далчената 1984 г. Догодина NASA планира още един или два полета, преди да "пенсионира" трите действащи совалки.