Анализатори от Gartner посочиха няколко ключови технологии, които ще играят важна роля в ИТ индустрията през 2011-та и следващите години, съобщи technews.bg. Сред тях са облачните услуги, мобилните приложения, таблетите и социалните комуникации.

В момента пазарът на т.нар cloud services е разделен на две големи категории - публични и частни облаци. Очаква се в близките три години доставчиците да предложат редица решения, които използват двата подхода едновременно.

До края на 2012 година 1,2 милиарда души по целия свят ще използват мобилни устройства, проектирани за мултимедийно съдържание, в това число смартфони и таблети.

По отношение на социалните комуникации, очакванията са, че пазарът ще се развива в четири направления - социални мрежи, социални инструменти за съвместна работа (добър пример е Google Docsи алтернативите му), социални услуги за публикуване на съдържание и социални инструменти за получаване на обратна връзка.

Видеото също се очаква да отбележи ръст през 2011г. То не е нов формат, но днес неговата популярност расте сред немедийните компании, отбелязва Gartner. В идните три години видеото може да стане най-търсеният формат за разпространение на различно съдържание.

По отношение на планирането, от Gartner са категорични, че днешните инструменти позволяват извършване на анализи на ново ниво. В частност, налице е възможност за симулации и създаване на модели, които позволяват много по-добро изчисляване на резултатите от специфична дейност. Това обаче изисква сериозни промени в съществуващите операционни методики.

Освен това, стремително нараства популярността на решения и методики, които позволяват провеждане на анализ на аудиторията с помощта на различни социални мрежи. В бъдеще това ще стане много важен инструмент за бизнеса.

Поради високата си производителност, малките си размери и високата си устойчивост, флаш паметта вероятно ще започне да се използва във все повече потребителски устройства. Прогнозите на водещи индустриални експерти очертават свят, в който компютрите са вградени във всичко, което ни заобикаля.