Българските потребители, притежаващи кредитни и дебитни карти на практика няма да могат да си купят нищо с тях в интернет. Според последната статистика на Борика потребителите на дебитни и кредитни карти у нас са над 3 милиона.

Закона за защита на потребителите ще принуди българските и чуждестранните онлайн магазини да преустановят дейността си на територията на страната.

Причина за това е в Глава четвърта от този закон, която засяга Търговските практики и способи за продажба, според който: „Доставчикът няма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на сроковете по чл. 55".

В новата поправка на закона, която ще се гласува тези дни в парламента, от чл.53 отпада "преди изтичане на сроковете по чл. 55", но проблемът с електронните разплащания остава неразрешен.

Или с други думи на потребителите се забранява да заплащат стоката поръчана по интернет с карти, дори и ако те искат да платят. И ако по някаква случайност те все пак платят, като например преведат пари за поръчката си по банковата сметка на търговеца, то те веднага го поставят в ролята на закононарушител, макар и неволно.

В международен план само за изминалата година оборотите онлайн надвишиха 100 милиарда долара в САЩ, 7 милиарда в Англия и се наблюдаваше ръст на поръчките по интернет от 63 до 79% в държави като Франция и Германия. Общата сума от транзакциите с наши карти в чужбина в лева (Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro) отново според Борика е над 60 милиона.