Business Intelligence (BI) е процес на превръщане на данни в информация и впоследствие в знания. За целта се използва BI софтуер, който събира, анализира и дава достъп до данни, като накрая представя тези данни по прост, но полезен начин.

Този тип софтуерни решения дава възможност на организациите и предприятията да проникват задълбочено в информацията, с която разполагат, и да я използват ефикасно в процеса на вземане на решения, съобщават от компанията.

BI се използва основно с цел да се прогнозират ефективно настъпващи тенденции и да се задава желана посока за бизнес действие, съобразно приближаващите промени.
Доскоро повечето компании въвеждаха данни с месеци закъснение, сега, много от фирмите имат на разположение различни резултати и статистики почти в реално време.

Тази промяна може да е много полезна от мениджърска и оперативна гледна точка, защото хората, които вземат тактически и стратегически решения, вече разполагат своевременно с достатъчно информация, върху която да базират бизнес ходовете си.

С помощта на BI софтуер, те са в състояние да се прицелват много по-акуратно, както от финансова, така и от оперативна гледна точка. Това превръща BI решенията в стратегически финансови инструменти, имащи способността да извличат допълнителна полза от вече наличните ресурси (финансови инвестиции, маркетингови стратегии и човешки капитал).

BI софтуерът помага на мениджърите от всички нива да вземат най-правилните решения по пътя към набелязаните цели.