хакерАнглийски съд осъди условно за 36 седмици български хакер, който проникнал в компютърната зала на университет и откраднал стотици пароли на студенти, съобщи ComputerWorld UK.

23-годишният мъж с екзотичното за родните ширини име Даниел Ву, ще трябва да плати 21 000 паунда съдебни разноски, освен ще полага 200 часа общественополезен труд. В продължение на 12 месеца той няма да има право да посещава сградите на университети без полицейско разрешение.

Полицията арестува Ву на 1 ноември 2006г. във Факултета по ориенталски и африкански филологии на Лондонския университет. Той бил забелязан в една от компютърните зали от системен администратор, който търсел източника на аномалии по мрежата.

Полицаите установили, че Ву се преструвал на студент, за да получи достъп до университетски компютърни зали в поне 10 случая между октомври и ноември 2006г. Хакерът използвал различни техники, за да получи паролите на студентите, които използват машините. В последствие даже инсталирал шпионска програма, която му дала достъп до още по-големи количества информация.

Даниел Ву получил достъп до стотици лични електронни пощи, в които имало лична и финансова информация. Хакерът неколкократно използвал крадените данни, за да точи пари от сметките на жертвите си.

Разследващите свързали Ву и с подобни случаи в Университета в Ковънтри, освен това хакерът разполагал с крадена студентска карта от Нортхемптън.