windowsПерсоналният компютър ще продължи да бъде ключов елемент на съвременната ИТ инфраструктура. Неговата форма обаче обезателно ще се промени, заяви главният изпълнителен директор на компанията Стив Балмър в реч на конференция за разработчици в Редмънт.

Потребителите могат да очакват широка гама от нови персонални компютри още преди коледните празници, както и през цялата следваща година, увери Балмър, цитиран от technews.bg. Операционната система Windows 7 ще „задвижва" нови нетбуци, таблети и устройства с екрани от електронно мастило, управлявани от сензори, обеща изпълнителният директор на Microsoft.

Балмър изрази несъгласие с прогнозата на бившия програмен архитект на фирмата Рей Ози, според когото скоро PC-тата ще изчезна. В Редмънт вярват, че компютрите ще останат най-популярните устройства, като през миналата година са продадени 350 милиона, а на 90% от машините по света работи Windows.

Windows 7 ще стане основа за бъдещи иновации на пазара, смята Стив Балмър. В момента последната версия на Windows заема второ място по популярност сред операционните системи, с дял от 17-18%. Според анализатори, ръстът ще се запази, като само 12% от компаниите не планират преминаване към новото отроче на Microsoft.