Microsoft публикува отворено писмо на сайта си, подписано от Том Робъртсън, отговорен за стандартите и съвместимостта, и Жан Паули, отговорен за съвместимостта и XML архитектурата, съобщават от ComputerWorld.bg.

В писмото Microsoft твърди, че IBM се опитва да забави процеса за стандартизиране на Open XML формата. IBM отказва да коментира публично писмото. Microsoft изразява и опасения, че ODF(OpenDocument Format) може да стане стандартен формат за електронни документ, поради факта че първи е стандартизиран по ISO.

През май миналата година, ISO одобори ODF като международен стандарт, и в момента се обсъжда дали да направи същото с Open XML. Декември същата година ECMA одобри, с резултат 20 "за" и 1 "против" Open XML и го изпрати към ISO за стандартизиране. Гласът против e от IBM, според Microsoft.

Open XML е стандартен за Microsoft Office 2007 приложенията. Още не е ясно кой формат за документи ще харесат потребителите ODF или Open XML и дали няма да изберат комбинация от двата.

Някой производители, като Corel, обявиха че ще запазят неутралитет, и ще поддържат и двата формата в техния софтуер.

ИТ потребителите и правителствата по света, проявяват голям интерес относно документите с отворен стандарт. Посредством тях ще получат възможност да се освободят от зависимостта да притежават Microsoft Office софтуер, както и ще си осигурят траен във времето достъп до архивираната информация.