софтуерНов доклад на независимата анализаторска агенция CBN Pannoff & Stoytcheff показва, че продажбите на софтуер ще започнат да растат още през тази година, съобщава technews.bg.

Според експертите, световната криза е засегнала работещите за вътрешния пазар софтуерни фирми едва през 2009г и ефектите от нея не са били толкова сериозни, колкото в хардуерния сегмент. Агенцията очаква през 2011 г. бизнесът да възстанови продажбите си на нивата от 2008 - най-добрата за този сегмент до момента.

CBN отчита спад в продажбите на софтуер в обществения сектор през миналата година. 40 са договорите за доставка на софтуер в сегмента през 2009-та, спрямо 111 през 2008. Въпреки това, CBN прогнозира ръст на продажбите на софтуер в обществения сектор и през 2010, и през 2011.

Сто и тридесет компании определят облика на софтуерната индустрия у нас през последните няколко години. Продажбите на вътрешния пазар се доминират от около 80 компании, като преди 10 години са били около 50. Седем последователни години през последното десетилетие този сегмент бележи двуцифрен ръст, като още през 2007 година продажбите минават границата от 100 милиона евро.

Дистрибуцията на софтуер на вътрешния пазар в страната е добре развита и с богата пазарна история. Резултатите в изследването сочат, че през 2009 година има сериозно разместване в позициите на дистрибуторите, като едва 4 компании са съумели да вземат над 5% дял от доставките.

Софтуерният бизнес е и единственият технологичен бизнес, който има значителен експорт на външни пазари. Кризата се отрази сравнително по-слабо на компаниите, изнасящи софтуерни продукти.