Потребителите трябва да се пазят от обещания за лесни пари в Интернет, защото лесно могат да се превърнат в "mule", предупредиха експерти на компанията за компютърна сигурност Panda Software, съобщават от IDG.BG.

Терминът "Mule" (муле) е име, което се дава на потребители, които перат пари получени чрез кибер-престъпление. Според PandaLabs има нараснало количество на спам и уеб сайтове, целящи събирането на "mules".

Представители на компанията добавиха, че един от начините за пране на пари, получени от кибер-престъпления е използването на потребители, които срещу комисионна депозират откраднатите пари в своите банкови сметки откъдето в последствие ги прехвърлят по различни начини в други сметки.

Нарасналият брой на Интернет престъпленията принуди кибер-престъпниците да прибягнат до агресивни мерки за набиране на "мулета" в Интернет.
Tе предпочитат обикновени потребители, които нямат връзка с никакъв вид организирана престъпност.

Според PandaLabs, търсенето на потенциални "мулета" чрез спам и уебсайтове се е увеличило през последните месеци.
По правило на потенциалните кандидати за „мулета" им се предлага изключително добре платена работа, свързана с Интернет, без да е необходима квалификация или предишен опит.

Всичко което е необходимо да предоставят кандидатите са лични данни и номер на банкова сметка, в която да бъдат прехвърлени парите.