В последно време ставаме свидетели на засилена активност от страна на разследващите органи у нас спрямо торент тракерите в България.
Както вчера стана ясно, срещу Zamunda.NET тече разследване, провеждано от Столичната Следствена Служба и ГДБОП.

Тези действия са продиктувани от продължаващото разпространение на пиратско съдържание и нарушаване на авторското право от страна на торент тракерите, където човек може съвсем свободно да си дръпне Windows Vista, MS Office 2007 или пък най-новите игри - кракнати и пачнати със сериен номер.

NEWS.BG продължава да следи темата за битуването на торент тракерите в страната при „новите условия".

Zamunda.NET
"Инициативен комитет депозира в Столична община, молба за провеждане на митинг, с който желаем да изразим своя протест срещу нарушаване правата на интернет потребителите, интернет обществото, като цяло, собствениците на сайтове в България и неправомерният натиск от страна на държавните органи върху тях.
Митингът е насрочен за 22.03.2007г. на площад "Александър Невски" от 17:00 часа.
Каним всички заинтересовани да се присъединят към нашият протест
."

Повод е публикуваното на страницата на торент тракера ArenaBG писмо, получено на електронната им поща.
От АренаБГ отбелязват, че не носят отговорност за изнесените факти, които „нито могат да потвърдят, нито да отрекат".
Публикуваме писмото без редакция.

"На вниманието на Главния Прокурор на Република България, г-н Велчев

Господин Главен Прокурор,

моля за спешната Ви намеса за прекратяване на извършването на престъпление по служба от служители на ГДБОП и Столична Следствена Служба. Става въпрос за следното;

На 13.03.07 в късния следобед служители на Столична Следствена Служба и ГДБОП под предлог, че провеждат акция срещу интернет сайта zamunda.net нахлуват в офиса на интернет доставчика Линкос ООД.
Тук е добре да се уточни, че сайтът zamunda.net бе продаден седмица преди въпросната проверка на сирийския гражданин Muhamed Ali Hassan с постоянно местожителство в гр. Lattarya, Сирия, а самият сайт бе преместен в Холандия.
Този факт може да бъде проверен и потвърден от whois базата за домейните в интернет, която всъщност е единствения достоверен източник за установяване на собствеността върху интернет имената.
Служителите на споменатите служби заявяват на собствениците на Линкос ООД, бивш собственик на въпросния сайт, че ако сайтът не спре веднага ще изземат за проверка цялото комуникационно оборудване на фирмата.
Всъщност това би означавало спиране на целия бизнес на Линкос ООД и светкавичният му фалит, защото спирането дори за един ден би донесло огромни и непоносими загуби на фирмата. Какво остава ако както си му е реда това оборудване би било държано за провеждане на експертиза една година.
След проведеният с новия собственик телефонен разговор и благодарение на проявеното от него разбиране сайтът е бил спрян и служителите на СССл и ГДБОП се съгласяват да не изземват комункационното оборудване за "проверка".
Господин Главен Прокурор, новият собственик на сайтът zamunda.net се е съгласил да спре сайтът за срок от 7 дни и той неминуемо ще възобнови работата му.
Въпросните служители са дали ясно да се разбере, че ако това се случи ще се върнат и ще изземат комункационното оборудване на фирмата, въпреки че тя вече не е собственик и не хоства въпросния сайт.
В същото време е повече от ясно, че оборудването на фирмата не е от тип който може да бъде проверяван за съдържание, защото става въпрос за шлюзове, маршрутизатори, медиа конвертори и други ориентирани към пренос на данни тип устройства и конструктивно непригодни за обслужване какъвто и да е интернет сайт, както и да съхраняват каквато и да е информация.
Сегашното положение на законите ни касаещи отговорността на държавата дават право на служители на следствието и ГДБОП нагло да заявят: "Аз да ти прибера всичко за година-две, пък ти после си съди държавата, спечели делото и си вземи парите. Мен не можеш да осъдиш и не ми пука, че държавата ще плаща".
Тези думи могат да бъдат потвърдени от не един доставчик на Интернет стига да прецените и да образувате съответната проверка. Защо е така Господин Главен Прокурор ?
Вярно ли е това, че всеки държавен служител може да прави каквото пожелае и да използва дадената му власт в ущърб както на свободните граждани, така и на държавния бюджет.
Дали някога чиновника в България ще започне да си плаща доживотно за причинените щети на обществото, отделните граждани или държавната хазна. Господин Гл. Прокурор, какво мисли по този въпрос Вашата партия ?
Ако мисли като обикновените си избиратели сме сигурни, че ще ни помогнете и ще съдействате час по скоро да бъдат наказани хората, които считат държавата ни за бащиния, а децата ни за престъпници.

Предварително ви благодарим за съдействието.
Група български граждани
/списъка се допълва и ще бъде представен при поискване/"

От АренаБГ допълват следното:

Акция срещу холандски сайт, собственост на сирийски гражданин с постоянно местожителство и сегашно местопребиваване в Сирия звучи абсурдно. Е да, ама не ! Абсурдите са нашето ежедневие и ще продължат да са такива докато "могат". Защо е в кавички думата "могат", ли?
Тя вече е нарицателна от година насам заради следния диалог:
- Защо влизате в дома ми с оръжие и с такава показност ?
- Защото можем !
- А защо ми взимате компютъра, след като в него няма хард диск и видео карта?
- Защото можем !
- А защо и кабелния тунер?
- Защото можем !
- А душата ми можете ли?
- Можем!