Българската държавна администрация ще създаде екип за реагиране при компютърни инциденти и за проверка на сигурността на публичните информационни системи, съобщи пред журналисти председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков, цитиран от IDG.BG.

Той се срещна днес с изпълнителния директор на Европейската агенция за сигурност на мрежите и информацията (ENISA) Андреа Пироти, с когото обсъди възможностите за сътрудничество в сферата на сигурността на информацията.

ENISA ще съдейства за подготовката на нормативни документи, свързани с оперативната съвместимост на информационните системи и тяхната сигурност, съобщи още Вачков.

Началото на съвместната работа между двете институции е поставено с определянето на национален координатор за връзка с ENISA от българска страна - Васил Грънчаров, който ръководи дирекция в ДАИТС.

Предстои да бъде организирана дейността на специален екип, който ще реагира при компютърни инциденти и кризи.

Друг проект, по който ще си сътрудничат ДАИТС и ENISA, е проверка на нивото на сигурност на публичните информационни системи.

Като най-големи предизвикателства пред информационната сигурност през следващите години ще бъдат атаките към мобилните телефони, явлението „фишинг" (кражбата на финансова и конфиденциална информация от Интернет), както и усилената конкуренция между софтуерните производители, която ги заставя да предпочитат бързината пред качеството.