На конференцията Professional Developers Conference 2008 Microsoft показа предварителна версия на операционната система Windows 7.

Наблюдатели отбелязват, че Windows 7 съществено се различава от Windows Vista, макар и да има много общи черти с нея, изтъква IDG.BG.

Както съобщава The New York Times, в новата операционна система ще се появи подобрен панел за задачи и system tray, в който ще се показват само избрани от потребителя иконки.

Освен това, в хода на презентацията Microsoft споменава по-ефективен начин за търсене, подобрени инструменти за конфигуриране на локалната мрежа и интерфейса мултитъч.

Трябва да отбележим, че на презентацията Windows 7 е работила без проблеми на евтин лаптоп на Lenovo с 1 GB памет и относително слабия процесор Intel Atom.
Това означава, че поне на този етап новата операционна система е много по-малко взискателна към хардуера в сравнение с Windows Vista.

Впрочем, за сега Microsoft все още предпочита да мълчи за системите изисквания на новата операционна система.

Първата бета-версия на Windows 7 се очаква в началото на 2009 г., а финалната версия - в края на 2009 или началото на 2010 г.