За последната година броят на електронните документи се е увеличил двайсет пъти.

Това обяви министърът на държавната администрация Николай Василев по време на първата широка дискусия за Законопроект за електронното управление, информира БНР.

Законопроектът предвижда да облекчи гражданите и бизнеса при „общуването с бюрокрацията".

Независимо от това увеличение все още процентът на българите, използващи интернет и компютри, е прекалено малък, стана ясно още на дискусията. За съставянето на законопроекта е заимстван опитът на Австрия, която е сходна по размер и население с България.

Австрия е била на едно от последните места по използване на технологии, а в момента е една от водещите държави в Европа.
Това според министър Василев се дължи на силната политическа воля в тази страна.
Основните препоръки са свързани не толкова със законопроекта, а с това, че бизнесът и гражданите изискват правителството да се ангажира изцяло, така че от този закон да се възползват максимален брой хора.

На дискусията се препоръча още да бъдат дефинирани таксите, които ще се плащат за ползването на електронни услуги. Представителите на сектора поискаха и създаването на механизми за проследяването на работата с наши лични данни, за да се избегне злоупотребата с тях.

Присъствалите на дискусията депутати от повечето парламентарно представени сили заявиха, че подкрепят законопроекта. След обнародването му обаче той ще влезе в сила година по-късно заради техническата невъзможност на администрацията да го прилага.