фбОт най-голямата социална мрежа Facebook е било възможно изтичане на лични данни. За това алармираха експерти в антивирусната компания Symanteс, съобщи kaldata.com. "По наши оценки само през април 2011 година възможността за изтичане на конфиденциални данни е била възможна чрез около 100 хиляди приложения за Facebook", посочиха специалистите в своя блог.

Представители на антивирусната компания смятат, че трети страни не само са могли да разглеждат профилите на участниците в социалната мрежа, техните снимки и кореспонденция, но са имали възможност и да пращат съобщения от именото на собствениците на акаунти. Според експертите, личната информация за абонатите на Facebook е попаднала незаконно най-вече в ръцете на рекламодателите.

От компанията за антивирусна защита са категорични, че ръководството на Facebook е наясно със скандалната ситуация и в момента "взима мерки за решаване на въпроса". Представителите на социалната мрежа обаче официално не коментират информацията.

Само преди няколко дни самата компания Facebook съобщи, че е успяла да се справи с проблем при параметрите за конфиденциалност, който е позволявал на "приятели" и "приятели на приятелите" да използват чатовете на абонатите. От компанията в официално съобщение признаха, че наистина достъпът до частните разговори е бил възможен от трети страни, но само за кратко време.

През октомври миналата година стана ясно, че минимум 25 рекламни агенции са се възползвали от изтичане на информация чрез само едно приложение. Сред приложенията, чиито ползватели са били застрашени попадна популярната игра FarmVille от Zynga Game Network, която има повече от 59 милиона ползватели, а също така приложенията Texas HoldEm Poker и FrontierVille.