44% от децата са получавали предложения от сексуален характер, 28% от непълнолетните посещават сайтове с порнографско съдържание, съобщават от IDG.BG.

Според данните от информационната кампания, протекла под мото "Не знаеш кой стои от другата страна", 76% от интернет срещите започват именно в чата.

10% се осъществяват чрез комуникационни програми - Skype, ICQ, Yahoo Messanger и други, 5% - чрез електронната поща и 5% - по други начини.

Обикновено насилниците скланят открито жертвите си към секс. Говорят на сексуални теми онлайн, правят виртуален секс, разменят снимки - голи на тях самите, порнография с възрастни или кадри с детска порнография.

Целта на такива хора е реализирането на лични срещи с набелязаните жертви и сексуален контакт с тях.

Много обществени организации, сдружения и частни компании по света влагат средства и усилия, за да определят въздействието на интернет върху децата и да намерят адекватни начини за ограничаване на вредното влияние.

Винаги, когато детето влиза в Мрежата без контрол, е изложено на редица заплахи, предупреждават специалистите.

Добре е децата да са наясно, че в Мрежата не всеки е този, за когото се представя.

Родителите трябва да научат децата си да реагират правилно на нежелано съдържание и да не използват връзки, получени в имейл съобщения от непознати източници.

Сред основните мерки за сигурност на личния компютър е инсталирането на добра и надеждна антивирусна програма. Особено важно е тя да предпазва от всички видове зловреден код, както и да има възможност за филтриране на съдържанието - т. нар. "Родителски контрол".