Стартира интернет-страницата на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", която  е поредно доказателство за стремежа на институцията да се доближи до изискванията към работата на публичните власти при максимална откритост, съобщават от МВР.

Ще се повиши институционалният капацитет на службата в отговор на препоръките от цялостния мониторингов доклад от 29 септември 2006 г. за степента на готовност на България за членство в Европейския съюз.

Това е стъпка в съответствие и с целите на оперативна програма "Административен капацитет" за модернизиране на държавната администрация - очерта стратегическите приоритети министър Петков, като подчерта, че Стратегията за електронно правителство е насочена към нуждата от укрепване на капацитета на МВР като доставчик на основните електронни услуги, както и на комплексни административни услуги за граждани и бизнеса.

Електронното правителство като част от Информационното общество е приоритетна област за Европейския съюз. Страницата на националната противопожарна служба е стъпка към осъществяване на основната цел - създаване на инструменти за по-близък контакт между администрацията от една страна и гражданите и стопанските субекти - от друга.

Интернет страницата на НСПБЗН е част и от усилията за повишаване на нивото на адаптация на администрацията в националната служба на МВР към правилата на ЕС. Тя е още едно средство за противодействие на корупцията и постигането на прозрачност в цялостния процес на извършване на услуги на физически и юридически лица, както и оптимизиране на обратната връзка на гражданите със структурните звена на службата.

Страницата се вписва в Стратегията за противодействие на корупцията, приета от правителството на Република България, като поставя ударението върху факта, че въвеждането на електронните услуги за гражданите и бизнеса е ефективен механизъм за борбата с нея - е вторият важен приоритет, който предстои да бъде реализиран с въвеждането в действие на новата интернет страница.

Не на последно място, прилагането на модерните информационни технологии доближава институцията и работата на структурните звена на НСПБЗН - МВР до критериите за прозрачност в дейността на модерната администрация и ги поставя по-близо до очакванията и потребностите на обществото.

Има възможност за бързо попълване на формуляри и документи за издаване на различните разрешителни и сертификати, които изготвят експерти на службата. Въвеждането на електронните услуги за гражданите и бизнеса създават ефективен механизъм срещу всяка възможностите за корупция.