Ток без електропроводи Учени и инженери успяха да пригодят технология, която се използва в микровълновите фурни, за предаване на електроенергия на разстояние по въздуха.

Постоянният ток от мрежата ще се преобразува в микровълни с помощта на магнетрон - стандартно устройство, каквото се използва в микровълновите печки, но работещо на друга честота. След това вълните ще се изпращат в нужната посока с помощта на специални параболични рефлектори на приемателните антени, наречени ректени - името им идва от сливането на две английски думи rectifier (приемател) и antenna (антена). Ректените улавят снопчетата микровълни и отново ще ги превръщат в постоянен ток, пише Би Би Си.

Безпроводното пренасяне на електричество бе успешно проверено на експериментална инсталация и вече започна строителството й в пълноразмерен вариант, който ще снабдява с електричество отдалечено село на френския остров Реюнион в Индийския океан. Това селище ще стане първото в света, използващо микровълнова технология за електроснабдяване.

Селото се намира на дъното на каньон, дълбок един километър и се оказало невъзможно електропроводът да се продължи дотам. Жителите му използват монтирани на покривите на домовете си слънчеви батерии, които обаче са доста скъпи.

Микровълновите системи са по-евтини от слънчевите батерии и дизеловите генератори, и освен това не се нуждаят от стълбове за прокарване на проводниците, което често предизвиква протестите на защитниците на околната среда.

Говорител на френската Агенция за изследване на космическото пространство CNES, разработила новата технология, съобщи, че електроснабдяването с помощта на обикновена мрежа е ефективно в центъра й, но загубите нарастват с увеличаването на разстоянието до потребителя. Ето защо микровълновата технология може да се прилага и в лесно достъпни райони. Агенцията възнамерява да започне пробно предаване на електроенергия на острова с помощта на микровълни до 10 месеца, а промишлената установка ще бъде готова до три години.