Бумът в продажбите на смартфони и цифрови персонални помощници (PDA) продължава. 75,5% е ръстът през последната година при "умните" телефони, като броят на продадените устройства достига 37,4 милиона, по данни на анализаторите от Gartner. През 2006 година се очаква бизнесът с подобни устройства да отбележи нови 66% ръст, съобщават от TechNews.bg.

На този фон продажбите на PDA са се увеличили с едва 5,7% в последната година, достигайки 7,4 милиона броя. Gartner прогнозира ръст от 6,3% през 2006 г. и по-нататъшно изместване на PDA от смартфоните.

Разликата между двата типа устройства продължава да бъде не съвсем ясна. Наблюдава се тенденция на припокриване на възможностите. PDA са принципно устройства за данни, които се обогатяват с гласови функции. Смартфоните, обратно, придобиват все повече функции за данни.

Над половината от всички продадени PDA през първата половина на 2006 година са имали клетъчни възможности, твърди статистиката на Gartner. Доминиращата операционна система в тези устройства е на Microsoft, докато при смартфоните е Symbian.

В последно време PDA се използват предимно от корпоративни потребители, поради възможностите за безжичен и-мейл, посочват от Gartner. Консуматорският пазар пък движи бизнеса със смартфони.