IE 7 за Windows XP вече е достъпен за безплатен даунлоуд, а от ноември ще бъде предлаган и като част от препоръчваните обновления в услугата Microsoft Automatic Updates, съобщават от IDG.BG.

Седмата версия на браузъра, която съдържа 50% от кода на IE 6, е предназначена за Windows XP Service Pack 2, Windows XP 64-bit Edition и Windows Server 2003 Service Pack 1.

Пълнофункционалният IE 7 ще види бял свят едва в Windows Vista, следващата клиентска ОС на Microsoft. Версията за Vista ще съдържа две допълнителни опции за сигурността - "защитен режим" и "родителски контрол". Новата ОС се очаква от бизнеса през номеври, а от крайните клиенти - през януари 2007 г.

Сред новите възможности на IE 7 са вградената поддръжка на RSS (really simple syndication), наличието на табове и подобрената сигурност, включително анти-фишинг филтър, който помага на потребителите да не предоставят лична информация на познати измамни сайтове и анализира съдържанието на подобни съмнителни сайтове.

С излизането на новия браузър Microsoft се надява да възвърне част от загубените потребители в битката с open-source конкурента Mozilla Firefox и според проучване на анализаторската копания OneStat.com, предварителните версии на IE 7 вече се справят с тази задача.

Данните на OneStat.com, оповестни по-рано този месец, показват, че IE притежава 85,85% пазарен дял, което с 2,8% повече в сравнение с юли 2006 г. Според фирмата, потребителите на Firefox в момента са 11,49% - 1,44% по-малко от юли.