В един от ключовите моменти на лунната надпревара в СССР са си задали въпроса: ако не е възможно да се достави почва от Луната на Земята преди САЩ, трябва ли да бъде отменено изстрелването на съветската станция. Това става ясно от документ, декласифициран от руската космическа агенция "Роскосмос".

Стенограма от заседанието на колегията на Министерството на общото машиностроене, състояло се на 8 май 1969 г., е публикувана на сайта на руската държавна корпорация. По-конкретно в него са участвали министърът на общото машиностроене на СССР Сергей Афанасиев и главният конструктор на конструкторското бюро "Лавочкин" Георги Бабакин.

В този момент Съветският съюз се е готвел да изпрати на Луната автоматичната станция Е-8-5 за доставка на почва на Земята, а САЩ - за пилотиран полет на космическия кораб "Аполо 11" с първото кацане на хора на естествения спътник на Земята.

"Ако американците ("Аполо 11") кацнат на 17 юни и ни изпратят почвата, ако я вземат, ще ни я изпратят, какви са вашите предложения тогава? Как ще бъде с програмата (полета на станция Е-8-5), ако нейното изстрелване е неуспешно през юни?", попитал Афанасиев Бабакин.

Бабакин отговорил, че смята за необходимо станцията Е-8-5 все пак да бъде изстреляна.

"Пресата заяви, че Съветският съюз върви по пътя на автоматичните апарати. Няма да има нищо особено, ако направим автоматична доставка (на почвата) по-късно (от САЩ)", отбелязал той.

В същото време Афанасиев посочил, че на изстрелването на станция Е-8-5 се придава "особено политическо значение": "Ако се окаже, че машината сяда и този почвосъбирач започне да събира лунната атмосфера вместо почва, това ще бъде позор".

Изстрелването на станция Е-8-5 към Луната с ракета носител "Протон-К" от космодрума "Байконур" на 14 юни 1969 г. завършва с авария заради повреда на горния блок Д. Месец по-късно, на 13 юли, станцията "Луна-15" е успешно изстреляна, но тя се разбива при кацането на Луната на 21 юли, в дните на първото кацане на американците на естествения спътник на Земята.

През 1969-1972 г. в рамките на американската програма "Аполо" бяха извършени шест кацания на Луната, като на нейната повърхност стъпиха 12 астронавти на НАСА. САЩ донесоха общо 391 килограма почва от Луната.

През 1970-1976 г. съветските станции "Луна-16", "Луна-20" и "Луна-24" доставят на Земята 326 грама лунна почва, която се съхранява в Института по геохимия и аналитична химия на Руската академия на науките. Там има и 14 грама пръст, доставени от американските кораби "Аполо 14" и "Аполо 16".