русияКомпютрите на руски неправителствени организации, както и редакциите на няколко вестника са били кондискувани от полицията, съобщава New York Times.

Цивилни служители на реда са иззели компютри от проверяваните обекти под претекст, че на тях е бил инсталиран нелегален софтуер. Според данни на властите, проверките са започнали по сигнали на представители на Microsoft в страната.

В един от случаите „Байкалска вълна", екологична организация, бореща се срещу повторното отваряне на завод, замърсяващ езерото Байкал, даже закупила легални копия на програмите, които използва, но това не попречило на полицаите да изземат 12 компютъра от офиса им. Според природозащитниците, техниката им била конфискувана от лица, представящи се за служители на Икономическа полиция. Показаните им фактури за софтуера на машините не били взети под внимание.

Поне един от полицаите бил познат на еколозите от демонстрациите, които провеждат. Според тях, той е служител на звеното за борба с екстремизма, подразделение на руското МВР, което следи за действията на неправителствените организации в страната. Според New York Times, не е случайност, че част от сътрудниците на „Байкалска вълна" са били привикани на разпит след конфискацията на машините, в които са се съхранявали техни лични данни.

Пострадалите от акциите на полицията медии и неправителствени организации виждат ясен политически мотив, тъй като са пострадали единствено представители на опозицията. Средствата за масова информация и активистите, близки до премиера Путин не е известно да са били проверявани за нелегален софтуер, а предвид нивата на пиратството в Русия е твърде вероятно те също да не са редовни.

Случилото се хвърля сянка върху дейността на Microsoft в страната, като наблюдатели заклеймиха сътрудничеството на компанията с властите в една кампания, която е откровена саморазправа с опозицията. Преди време създателите на Windows бяха разкритикувани за подобна политика в Китай - версията на Интернет търсачката им за китайския пазар е цензурирана с цел потребителите да не могат да открият забранени от властите уебсайтове.