Руският IT специалист Ефин Бушманов съобщи, че е успял да разбие криптирания протокол за връзка на VoIP програмата Skype, съобщи самият той в блога си. Малко по-късно услугата преживя пореден срив, като в Интернет се появиха съмнения, че откритието на руснака е било използвано от хакери.

Бушманов е успял да промени двоичните файлове на Skype и да извади от тях функциите за автоматично обновяване, защита от пробив, критпиране и прочее. По думите му той е използвал изследване от 2006 г. като основа на работата си и с помощта на други програмисит е успял да "разгадае" комуникациониия протокол на версия 1.4, който в последствие е преминал през известни модификации.

Междувременно, Skype се срина за пореден път в следобедните часове днес. За няколко часа клиентските приложения отново имаха проблеми с включването. Kъм 15:00 часа българско време положението изглеждаше овладяно, но в последствие отново се явиха проблеми с вписването в Skype. Все още не е ясно дали откритието на Бушманов има нещо общо със случилото се.