Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е измислила как да скрие софтуер за шпионаж в твърди дискове, изработени от Western Digital, Seagate, Toshiba и други топ производители в компютърните технологии. Така агенцията е имала инструменти за следене на повечето компютърни системи в света, според бивши оперативни звена и изследователи в областта на киберсигурността, съобщава Ройтерс.

Тази дълго търсена и строго охранява операция е част от пакет от шпионски програми, разкрита от руския софтуер за защита Kaspersky Lab, която вече е изобличила редица операции за кибершпионаж на Запада.

От Kaspersky обявиха, че са открили персонални компютри в 30 страни, които са били засегнати от една или повече шпионски програми, като най-засегнати са Иран, Русия, Пакистан, Афганистан, Китай, Мали, Сирия, Йемен и Алжир. Сред целите са правителствени и военни институции, телекомуникационни компании, банки, енергийни компании, изследователски ядрени програми, медии и ислямски активисти, отбелязват от базираната в Москва компания.

Не се съобщава публично страната, която стои зад шпионската кампания, но се подчертава, че е тясно свързана със Stuxnet, използвано от американската агенция кибероръжие за атаки върху иранските ядрени обекти. Агенцията за национална сигурност е звено, което е отговорно за събирането на електронна разузнавателна информация от името на САЩ.

Бивш служител на АНС заяви пред Ройтерс, че анализите на руските компании са коректни и все още хората в разузнавателната агенция оценяват много високо тези програми като Stuxnet. Друг бивш оперативен служител от разузнавателната общност потвърди, че агенцията е разработила прецизна техника за замаскиране на шпионски софтуер в твърдите дискове, но той не знае какво точно се шпионира.

Агенцията отказва коментар.

Kaspersky публикува технически данни от разследването си, които трябва да помогнат на засегнатите институции да засекат шпионските програми - някои от тях датират от 2001 година.

Разкритието е нов удар за Агенцията за национална сигурност, която вече пострада от действията на бившия служител Едуард Сноудън.