За периода 2009-2013 година ЕС отпуска 55 милиона евро за програми за безопасен Интернет.

Това стана сно след пресконференция на българските депутати в ЕП Илияна Йотова и Филиз Хюсменова при представяне на националната кампания за безопасен Интернет.

Проблемът е сериозен според нашите евродепутати. За съжаление в света вече има случаи на смърт на деца, коментира Илияна Йотова. Програмата на ЕС в областта залага предимно на превенцията .

Новата програма ще се бори предимно със зарибяването на жертви, обясни българският евродепутат в групата на ПЕС.

Ще се използват различни комуникационни средства, като програмата е насочена не само към децата, но и към родителите и учителите. Целта е всички те да са добре информираните за опасностите, които дебнат в глобалната мрежа.

Йотова каза още, че идеята среща подкрепа сред евродепутатите, неправителствения сектор, родителските организации, но не и сред самите доставчици на Интернет.

През май месец ще бъдат обявени нови мерки по програмата, каза още Илияна Йотова.

Тя обясни, че от тези 55 милиона евро, които отделя общността, 48% са за проекти за повишаване на информираността на обществото, 34% са за борба с незаконното съдържание, 10% за по-безопасна среда  и 8% за създаването на база с конкретни данни от програмата.

Средно 2000 деца в Европа годишно стават жертва на насилие в мрежата. Йотова посочи, че различните европейски държави по различен начин се борят с явлението.
Например в Австрия има горещи телефонни линиии от типа на 112 за Интернет тормоз.

Много трудно е да се разработи единен закон - "Кампаниите са хубаво нещо, но добре е да се види и какви са ефектите", категорична е Йотова.

Според Филиз Хюсменова, евродепутат в групата на АЛДЕ, целта на кампанията "Ти избираш", която официално стартира днес, е да се запознаят децата с опасностите в мрежата.

Целта е да се повиши обществената чувствителност, категорична е Хюзменова.

Рисковото поведение на децата дава условие на онлайн тормоз, смята още тя. Темата като че ли все още не е във фокуса на общественото внимание, смята още българския евродепутат в АЛДЕ.

Кампанията се подкрепя финансово от ПЕС и АЛДЕ в Европейския парламент, подчерта Филиз Хюсменова.

По думите й темата за интернет тормоза болезнено се коментира в различните комисии на ЕП. Търсят се добрите практики, каза още тя.

Този проблем е приоритет за Чешкото председателство, изтъкна още Хюсменова. Автор на идеята за клипа към кампанията е 17-годишният Калоян Генков.

Бих искал повече хора да бъдат по-предпазливи в Интернет, каза той, който заедно с 11-годишния си брат са сценаристи на клипа.

Според изследване на НЦИОМ 90,6% от децата между 12-18 години ползват Интернет всеки ден.
93,3% влизат в мрежата от дома си. През ваканциите средното време , което децата прекарват в глобалното простанство е 6 часа, около 5 часа през почивните дни и над 3 часа през учебната седмица.