Samsung Electronics направи пробив в областта на безжичните широколентови устройства от ново поколение, представяйки първия в света конвергентен компютър и мобилен телефон, използващ както 3G мрежите, така и мобилните WiMax комуникации, съобщават от ComputerWorld.bg.

SPH-P9000 поддържа гласови обаждания, базирани на мрежи по стандарта CDMA EV-DO (Code Division Multiple Access Evolution-Data Optimized), и информационни връзки през WiMax. CDMA EV-DO е 3G стандарт за клетъчни мрежи, използан в Корея, САЩ и още няколко страни.

Устройството разполага с 5-инчов LCD екран за гледане на видео или документи и се предлага с вграден 30 GB твърд диск. Работи под Windows XP и тежи около фунт или 560 грама.

Потребителите могат да ползват Microsoft приложения, да правят снимки с вградената 1,3-мегапикселова камера, да просвирват MP3 файлове, или да пишат на пълнофункционалната клавиатура, която се сгъва и разгъва.

Освен това апаратът предлага Bluetooth и мини USB конектор, а всички операции се извършват от 1GHz процесор на Transmeta.

SPH-P9000 ще се появи на пазара в Южна Корея до средата на 2007 г.
Цена все още не е обявена, както и планове устройството да се предлага във версии за други пазари.

Новото устройство ще поддържа WiBro, версия на WiMax. WiBro бе разработен от корейски компании по същото време, по което други компании в света развиваха фиксираната версия на WiMax.

Засега двете технологии не се конкурират, но WiBro бе възприет като част от WiMax стандарта и поддръжниците на технологията твърдят, че ще има съвместимост между двете модификации.

WiBro обещава връзка към Интернет с големина няколко мегабайта в секунда или дори повече, като се осигурява връзка дори ако потребителят се движи много бързо, например във влак.

По-рано тази година Korea Telecom и SK Telecom Co. пуснаха WiBro мрежа в Сеул. Потребуителите обикновено ползват PC карта за връзка към тази мрежа.
В света има доста оператори, които пуснаха вече WiMax мрежи, но техните услуги не включват мобилност.

Някои експерти очакват мобилната WiMax технология да се превърне в мобилна мрежа от следващо поколение, тъй като предлага широколентов безжичен достъп по по-ефективен начин от клетъчните мрежи. Други предричат, че WiMax може да запълни празнината, оставена от традиционните подобни на DSL безжични връзки.