Според вицепрезидента на Samsung Дейвид Стийл, компанията се отказва от HD-DVD "защото ще се фокусира върху Blu-Ray". По думите на мениджъра корейският гигант не планира и създаването на хибридно решение, което да позволява работа с дискове, базирани и на двата нови формата, съобщиха от ComputerWorld.bg.

С това ситуацията става доста интересна, защото Samsung всъщност беше първата компания, която изяви желание да "помири" двата конкурентни лагера като създаде всичко необходимо за работата и на двата стандарта на едно устройство.

Поне така казаха представители на корпорацията в средата на годината, когато заявиха, че до края на 2006 г. или в началото на 2007 г. Samsung ще пусне не само HD-DVD, но и хибридно решение.

Сегашната диаметрално противоположна позиция на корейците озадачава и аналитиците, и ИТ индустрията, още повече че от Samsung не изтъкват никакви причини за решението си.

Най-вероятното обяснение е свързано с финансови съображения. Samsung е един от производителите на сравнително евтина електроника и компанията не може да си позволи разработката на достъпно хибридно HD-DVD/Blu-ray устройство, защото то евентуално би сринало цените на целия пазар по отношение на техниката с новите оптични стандарти.

Едно такова положение пък би се отразило негативно и на доходите на самата компания. Това, разбира се, е само една от многото възможни версии.