Най-много спам с света е регистриран на домейни .ru, сочи нов доклад, изготвен от групата за изследвания и разработки в областта на сигурността IBM X-Force, информира TechNews.bg.

От началото на февруари руският домейн изпреварва по количество на спама най-популярните домейни като .com, .net, .cn (Китай) и .info.

САЩ пък запазват лидерското място в географското местоположение на източниците на спам, държейки 9,7%.

В първите десет  влизат още Бразилия (8,4%), Индия (8,1%), Русия (5,3%), Виетнам (4,6%), Южна Корея (4,1%), Германия (3,7%), Великобритания (3,3%), Украйна (3,1%) и Румъния (3,0%).

Над 60% от регистрираните в Китай URL-адреси, съдържащи спам, имат домейн от високо ниво .ru.

Статистиката сочи, че типичното спам съобщение се разпраща от компютър, разположен в САЩ, Индия или Бразилия, но има URL-адрес на домейн .ru, който се хоства в Китай.

Броят на уязвимостите в ИТ сигурността бележат рекорден скок през първото полугодие. X-Force е регистрирала 4396 нови уязвимости, което е с 36% повече,отколкото за същия период на миналата година.

За над половината (55%) от откритите уязвимости все още няма „кръпки" от разработчиците и доставчиците на съответния софтуер, алармира докладът. Главна заплаха за сигурността продължават да бъдат уеб приложенията, увеличават се също атаките, използващи JavaScript и PDF документи.