Правителството на САЩ обяви плановете си да включи iPod - устройствата, Segway мотопедите и плазмените телевизори в списъка на продуктите, забранени за износ към Северна Корея, съобщават от IDG.BG.

Това е първият случай, в който санкциите предвиждат такива мерки, че да не се навреди на страната и тя да влезе във въоръжен конфликт, но са измислени така, че да дразнят ръководния елит в азиатската страна.

Анализаторите смятат, че заедно с Ким Йонг II, около 600 семейства контролират държавата и живеят в разточителен лукс, обградени от последните западни технически нововъведения.

Дребната електроника, като например iPod и лаптопите, са "непроследими и могат да бъдат намерени навсякъде".

В плановете за стоките, които ще бъдат включени в забранения списък, са коняк, часовници с марката Rolex, цигари, художествени творби, скъпи коли, Харли Дейвидсън мотоциклети и дори пособия за водни спортове като джет ски.

"Докато населението от Северна Корея гладуват и страдат, просто няма оправдание за местния режим да прахосва пари за коняк и пури", заяви министъра на търговията на САЩ Карлос М. Гутиерес.

"Ще забраним износът на тези и на много други луксозни стоки, които се купуват с единствената умисъл да облагодетелстват ръководния елит на Северна Корея", каза той.