Междуинституционално споразумение за програмата "Сигурна свързаност" бе сключено на 17 ноември в Брюксел. Програмата получава името IRIS², съобщиха от пресофиса на евродепутата Иво Христов.

Програмата ще осигури надеждни телекомуникационни услуги за ЕС чрез разгръщането на европейско сателитно покритие до 2027 г. По този начин ще се гарантира намаляването на зависимостта на Съюза от трети държави по отношение на критичната инфраструктура. Сигурните комуникационни услуги се очертава да бъдат основен фактор за сигурността на държавите членки, особено когато наземни мрежи липсват или са прекъснати, в случай на война или вследствие на природни бедствия. Високоскоростен интернет ще бъде осигурен на цялата територия на ЕС.

Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС се договориха програмата да разполага с бюджет от 2,4 милиарда евро, който ще бъде допълнен чрез вноски от държавите членки по линия на Европейската космическа агенция и чрез частен капитал.

Иво Христов бе докладчик в сянка по регламента от страна на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D).

Лаборатория за тестове на космически технологии ще има в София

Лаборатория за тестове на космически технологии ще има в София

Тя ще бъде открита до края на месеца

"Радвам се, че успяхме на наложим Черно море като основен стратегически регион в Програмата по отношение на сателитното покритие", заяви той.

Христов обясни, че в процеса на работа по регламента е настоял да бъде поставен акцент върху възможността за равнопоставено участие на малки, средни и стартиращи компании, което дава възможности и за български компании, както и върху екологичния аспект.

Сред целите на програмата е и повишаването на конкурентоспособността на спътниковите съобщителни услуги на ЕС.

"Програмата е особено важна за ниските орбити, които понастоящем се заемат от мащабни сателитни проекти на страни извън ЕС. Това изправя операторите от държавите от Съюза пред сериозни трудности, свързани с финансовите аспекти на подобни проекти. Програмата ще вземе предвид и полезните взаимодействие с другите компоненти на космическата програма на ЕС, като например системите "Галилео" (за спътникова навигация) и "Коперник" (за наблюдение на Земята)", уточняват от пресофиса на евродепутата.