Учени от университета в Саутхемптън създадоха чип, в който вместо традиционните транзистори е използван Physarum polycephalum - многоядрен едноклетъчен организъм с ярко-жълто тяло, дължината на който може да достига метър и половина, съобщават от PCWorld.bg.

Отличителна черта на гъбата е, че тя реагира на някои дразнители, като храна и светлина. От тази особеност са се възползвали учените, които преди няколко месеца успяха да създадат светлочувствителна система за управление на робот-паяк.

Сега същият екип от специалисти е поместил гъбата в микросхема, която може да се включи към компютър чрез USB интерфейс. Physarum polycephalum се намира в специален резервоар, към който водят няколко тръбички.

По тях се доставят хранителни вещества, а самата гъба е заобиколена от многобройни датчици, фиксиращи реакциите на организъма. По този начин е образуван аналог на логически елемент ИЛИ-НЕ на CMOS транзистори.

Както твърдят изследователите, те са успели да създадат биосензор, който може да се окаже много полезен за науката. Той може да се използва за мигновено откриване на отровни вещества в течности, а в бъдеще не е изключено уникалната гъба да бъде използвана за създаване на изчислителни системи.

Учените ще трябва да решат редица проблеми, в частност времето за живот на организъма в чипа, който не надвишава десетина седмици, както и да увеличат скоростта на изчисленията.