fbСредната сума, за която даден човек е готов да се откаже от използване на най-голямата социална мрежа Facebook за седмица е 44 щатски долара. Това се съобщава в доклад от проведено изследване на американски учени, цитирано от kaldata.com.

Целта на изследователите е била да докажат, че социалната услуга не е толкова пристрастяваща колкото някои хора се опитват да я изкарат. По време на проучването са били установени и някои други любопитни факти. Средностатистическият потребител е готов да прекара една седмица без електронна поща срещу сумата от 99 долара. Кратките текстови съобщения по мобилната мрежа струват 73 долара, а програмите за моментална комуникация са оценени на 27 долара.

Участниците в проучването са определили само 16% от Facebook констактите си като свои истински приятели. Това обяснява защо социалният сайт е по-лесен за отказване отколкото са телефонните разговори или електронната поща. Казано с други думи, повечето хора предпочитат да използват кратки текстови съобщения и други начини за контакт с истинските си приятели пред Facebook.

Ръководител на университетското изследване е бил Ричард Лурито. Той признава, че резултатите са силно осреднени, но въпреки това той ги определя като статистически значими.

Наскоро сред лекарските среди се заговори за явления, свързани с Facebook, сред които са особен вид депресии. В такива състояния изпадат хора, които не успяват да се интегрират успешно във виртуалния социален свят.