Шведският биолог Сюзанне Вииг предлага да прави от телата за мъртвите хора тор, защото, според нея, при традиционния начин на погребение се замърсявала околната среда, съобщи Religiabg.com. Мъртвите остават в земята и постепенно се превръщат в почва, ето защо те могат да бъдат превръщани в тор, смята Вииг.

"Растенията са най-хубавият паметник. Когато умира близък роднина, човек може да си представи, че от неговите молекули ще порасне прекрасно цвете", смята биологът.

Методът, разработен от Вииг, представлява замразяване на човешките останки при температура минус 196 градуса в специално съоражение, напомнящо крематориум. Втората фаза на процеса включва превръщането на замразеното тяло в едрозърнест пясък, който по-късно се изсушава и очиства от металните примеси. Така, 75-килограмово тяло се превръща в 25 кг. гранулат със светло-розов цвят, който може да бъде използван като тор, казва биоложката и сочи за пример собствената си градина. Там Вииг отглежда рододендрони с помощта на останките от своите котки.

Идеята на Вииг явно има голям икономически потенциал и властите в град Йонкепинг (южна Швеция) смятат да преустроят стария градски крематориум по плана на биолога. Изобретението вече е патентовано в 35 страни. Аналогична “установка” смятат да построят и в Нидерландия. Вииг се надява да заинтригува и страни като Норвегия, Великобритания и Германия, където опазването на околната среда играе важна роля, както и в мюсюлманските страни, съдето религията забранява кремирането.

Шведски дизайнери вече са представили проекти на специални съдове за съхранение на праха, чиито размери са по-малки от ковчег и по-големи от урна. Самата Сюзанне Вииг е твърдо решена след собствената си смърт да се превърне в цъфтящо растение.