Всички страни-членки на ЕС да ускорят техните инициативи за eCall - системата, която в случай на инцидент ще предава подробности за състоянието на коли и техните собственици на служби за спешна и аварийна помощ, съобщават от TechNews.bg .

Планът на комисията цели до 2009 г. всички превозни средства да могат да ползват eCall.
От ЕК обаче алармират, че някои страни не показват никакъв напредък. Техните правителства не инвестират достатъчно средства в необходимата инфраструктура.

Системата, която ще позволи на жертвите на злополука автоматично да регистрират своето местоположение, вече е подкрепена от десет страни-членки на ЕС. Европейската комисия се надява в резултат на използването на eCall да бъдат спасени хиляди човешки живота.

Поради забавянето се наложи графиците на проекта за eCall да бъдат преработени. Технологията ще започне да се внедрява от 2010 г. На страните-членки са дадени крайни срокове за изграждане на необходимата инфраструктура.

От комисията съобщиха, че ще започнат преговори с автомобилната индустрия за доброволно инсталиране на техника за eCall в новите коли.