Шефът на антимафиотите Явор Колев категорично отрече пред news.bg, че блокирането на сайтовете "Замунда" и "Арена" е в резултат на акция на ГДБОП.

Това са изпарени глупости на малоумници, каквито са администраторите", категоричен бе Колев.

По-рано blitz.bg публикува информация, според която блокирането на безплатните сървъри, малко след полунощ, е дело на ГДБОП.

Причината за удара - сървърите и на двата сайта са разположени извън България. Според оперативна информация машините с противозаконно съдържание на филми, музика и игри са локализирани в три държави. Две от тях се намират в централните части на Европа, а една - в северната част на континента, информира blitz.bg.

Според съобщение, публикувано на arenabg.com, „за пореден път виртуалното общество за свободно споделяне на информация е заплашено с репресии. Инициатор на това е тайна работна група наречена "Съвет за защита на интелектуалната собственост".

Във форума на сайта се посочва, че формално тази организация изглежда като междуведомствен орган, но на неговите заседания са канени и присъстват предимно представители на т.нар. „правоносители". Целите на Съвета съвпадат напълно с интересите на тези организации.

В Съвета не участва нито един представител на гражданското общество. Съставена е на принципа „роднина, полицай, роднина полицай". Още в първата точка на програмата лъсват наглите им намерения за „преодоляване на правните последици от промените на чл. 251, ЗЕС от месец февруари 2009 г."

В изявлението припомнят, че по сега действащия Закон за авторските права и сродните му права всеки гражданин има право свободно да копира мултимедийно съдържание върху носител и като компенсация за авторите се отчислява сума от цената на празния носител, върху който тази информация е записана. Получават и процент от сумата на записващото устройство.

От "Замунда" все още запазват мълчание, а сайтът е абсолютно парализиран.

Потребителят, който се опита да влезе в сайтовете "Замунда" и "Арена", се пренасочва към швейцарски страници, които от своя страна го връщат на българските адреси, които всъщност са неработещите затворени линкове.

Според специалисти два са начините, по които службите могат да „блокират" торентите. Единият е да бъдат физически иззети сървърите им, а другият е директно да бъде отрязан достъпът до адресите им, завършващи на com и net.

Междувременно от Аrena.bg обявиха, че поради технически проблеми на Zamunda.net техният сайт работи при необичайно високо натоварване и е възможно временно ограничаване на достъпа за потребители с ранг по-малък от Супер Потребител, както и други смущения в работата му.