За първи път учени успяха да наблюдават слънчевото ядро, проследявайки неговите емисии от частици неутрино. Резултатите от изследването сочат, че Слънцето ще продължи да свети още най-малко 100 000 години, съобщава АФП, цитирана от БТА.

"Надникнахме в душата на Слънцето", увери физикът Андреа Покар от Масачузетския университет в Амхърст, който е участвал в екипа, извършил откритието с помощта на детектора Борексино в подземната лаборатория Гран Сасо в Италия.

Над 99 процента от енергията на Слънцето се дължат на свързания със сливане на водородни ядра термоядрен синтез в ядрото му.

При тази реакция два протона се превръщат в ядро деутерий и се освобождават нискоенергийно неутрино, известно като неутрино протон-протон, и други частици, се казва в комюнике на Френския национален център за научни изследвания, който също е участвал в експеримента.

Частиците неутрино, които нямат електрически заряд и са слабо чувствителни към гравитацията, взаимодействат слабо с атомите и следователно преминават през материята без почти никаква съпротива.

Тези характеристики позволяват на произведените в слънчевото ядро неутрино протон-протон да преминат за няколко секунди през слънчевата плазма и само 8 минути по-късно да стигнат до Земята със скорост, близка до тази на светлината.

Става въпрос за масивно, но безболезнено ежесекундно бомбардиране на нашата планета с огромно количество неутрино, от порядъка на десетки милиарди частици върху площ от 1 кв.см.

Енергията, произведена в резултат на тази реакция, пък е пренасяна под формата на фотони. Ще са й нужни обаче между 100 000 и 200 000 години, за да премине през плътната материя на Слънцето, преди да стигне до повърхността му, а след това до Земята, се допълва в комюникето.

Следователно наблюдаваните в рамките на експеримента неутрино са директни свидетели на онова, което днес се случва в слънчевото ядро, докато слънчевата енергия, която ни затопля под формата на светлинни лъчи, е произведена преди десетки хиляди години.

"Сравнявайки тези два вида енергия от Слънцето, получаваме информация за неговото термодинамично равновесие за период от около 100 000 години", отбеляза Покар.

Резултатите показват, че оттогава слънчевата активност на практика не се е променила и че Слънцето ще продължи да функционира по аналогичен начин още най-малко 100 000 години, поясниха от Френския национален център за научни изследвания.